Türkiye’de dahil olmak üzere petrol fiyatları tüm dünyada gerilemeye devam ediyor. Peki ama bu düşüşün en büyük nedeni ne? Dahası gelecek dönemde petrol fiyatlarının düşmeye devam etmesi mümkün olabilir mi? Bu soruları sizin için yanıtladık.

Petrol Fiyatları Arz Endişeyle mi Düşüşte?

Öncelikle taşınan petrolün yarısından fazlasının denizlerde taşındığını belirtmek gerekiyor. Denizlerde son dönemlerde yoğunlaşan saldırılar endişeleri de beraberinde getiriyor. Bunun dışında Amerika’da ortaya çıkan yenilikçi akım tüm dünyaya yayıldıkça arzda da ciddi anlamda düşüş meydana geliyor.

Bunun neticesinde ise petrol fiyatları sadece üç günlük bir yükselişi takiben düşmeye yeniden başladı. Bu durumun gelecekte de devam etmesi düşünülüyor…

Amerika Üretimde Rekor kırıyor

Hükümet verilerine göz attığımız ABD’de yapılan mevcut petrol üretiminin geçen haftalarda 13.5 milyon varilin üzerine çıktığını görüyoruz. Bu durumda resmi olarak açıklama yapılmasa da İran destekli militanların Amerikan üslerine yaptığı saldırıların etkili olduğu düşünülüyor.

Aynı şekilde Filistin’de devam eden savaş, Rusya – Ukrayna belirsizliği de petrol fiyatlarının etkilenmesine neden oluyor. Bu sebeple ham petrol üretimi uzak kıta Amerika’da artarak yeni bir rekor kırıyor.

Uzmanlar bu durumu Amerika’nın olağanüstü bir savaş durumunda kendi iç petrol kaynaklarına yönelmesi olarak yorumluyor. Başka bir deyişle Amerika petrol üretiminde alternatif rotalara kayarak kendini güvence altına almaya çalışıyor.

Üretim Diğer Ülkelerde de Devam Ediyor

Yine de körfez ülkeleri başta olmak üzere petrol üretimi hız kesmeden devam etmekte…

Bu da orta – uzun vadede arz dengesizliğine neden oluyor. Amerika – Guyana ve Brezilya gibi ülkelerinde aktif üretime dahil olması nedeniyle arz talep dengesizliğinin oluşmaya başlayacağı düşünülüyor.

Küresel ölçekli olması planlanan bu yeni durumun tüm petrol ihtiyacını doğrudan etkilemesi de gündemde. Şimdiye kadar dünya üzerinde ortaya çıkan tüm savaşlarda ne kadar petrol kaynakları doğrudan etkilenirse etkilensin yine de fiyatlarda beklenen yükselmeler olmuyordu.

Bunun başlıca nedeni ise küresel ticaretin askıya alınması olarak yorumlanıyor. Başka bir deyişle insanlar kıtlık ve savaş gibi durumlarda küresel olarak alışveriş alışkanlıklarını değiştiriyor. Bu konuda yapılan pek çok sosyolojik araştırma olduğunun da altını çizmek gerekiyor. Genel olarak bu sefer durum biraz farklı gibi görünüyor. Çünkü artık fosil yakıtlardan alternatiflere yönelim büyük bir hızla artış gösteriyor.

Elektrikli Araç Sayısı Arttıkça Petrol Fiyatları Düşer mi?

Bu soruya belki 2024 yılı için cevap vermek mantıksız olabilir. Daha çok 2030 – 2035 planları dahilinde küresel olarak elektrikli araç sayısının artmasının dizel başta olmak üzere araçlara geçişin hızlanması anlamına geldiğini söyleyebiliriz. Şimdilik sadece bu durumun genel olarak petrol ticaretini etkilediğinin altını çizelim.